W terminie od 20 listopada do 15 grudnia 2017 roku trwał generalny remont placówki, koordynowany przez Fundację Medicover. W to skomplikowane przedsięwzięcie bezinteresownie zaangażowało się ponad 50 firm, więcej niż 150 dobroczyńców, a także sztab wolontariuszy – pracowników spółek Medicover. Interwencyjny Ośrodek Preadopcyjny (IOP) w Otwocku, miejsce pobytu porzuconych niemowląt z całego Mazowsza, prowadzony przez Fundację Rodzin Adopcyjnych, uległ niezwykłej przemianie.

Zachęcamy do obejrzenia filmu, przedstawiającego wszystkie etapy remontu oraz ludzi, bez których ten remont nie byłby możliwy:

W lutym 2018 roku Ośrodek został oficjalnie otwarty. Dzięki wsparciu Fundacji Medicover, Stowarzyszeniu Przyjaciół Domu Nazaret, licznych darczyńców i sponsorów, którzy zaangażowali się w akcję pro-bono, a przede wszystkim wielkiej sile dobrej woli i współpracy, przeprowadzony został gruntowny proces przemiany Ośrodka, który stara się stworzyć porzuconym noworodkom i niemowlętom namiastkę domu w okresie, w którym czekają na rodziny.

Remont objął osiem pomieszczeń dla dzieci, bawialnię, pokój rehabilitacyjny, kuchnię, dwa korytarze, pomieszczenie socjalne i trzy pokoje administracyjne. Przeprowadziły go firmy, które pracowały charytatywnie lub za symboliczną opłatą- Stowarzyszenie Przyjaciół Domu Nazaret podarowało na ten cel 50 tys. zł. Starostwo powiatowe w Otwocku sfinansowało wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej.

W remont włączyło się wielu darczyńców indywidualnych. Każdy chętny mógł na niniejszej stronie www.fundacjamedicover.pl zarezerwować kupno części wyposażenia. Pomóc mógł każdy, na miarę swoich możliwości, gdyż do wyboru było wiele elementów od najdrobniejszych, za symboliczne kilka złotych, poprzez akcesoria dziecięce, do mebli zarówno dla dzieci, jak i do części socjalnej oraz biurowej oraz sprzętów niezbędnych do rehabilitacji niemowląt. Odzew ludzi o wielkich sercach przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! OGROMNIE DZIĘKUJEMY!!!

Zakres remontu objął: wymianę podłóg, modernizację instalacji wodno – kanalizacyjnej i elektrycznej, malowanie, tapetowanie, reorganizację pomieszczeń, przestrzeni gospodarczej oraz biurowej. Metamorfozę wnętrz zaprojektowano z ogromną czułością, aby każdy metr kwadratowy ośrodka zamienił się ze „szpitalnego” na „domowy”. Przytulne teraz pokoje wypełniły pastelowe kolory, piękne drewniane łóżeczka pomalowane na biało, jasne meble i urocze półki – domki, nowe, sensoryczne zabawki, wspomagające rozwój dzieci. Całości dopełniło ciepłe, przytulne oświetlenie w kształcie uroczych, kolorowych baloników.

Całościowy projekt remontu Ośrodka przygotowało bezpłatnie biuro Roma Kulczyk Architekt.

Dzieci powróciły do Ośrodka po remoncie przed Świętami Bożego Narodzenia 2017 roku, jednak oficjalne otwarcie odbyło się 9 lutego 2018 roku, podczas którego można było podziwiać końcowy efekt prac. Gościliśmy na nim zarówno przedstawicieli partnerów oraz sponsorów, jak również swoją obecnością zaszczycił nas Wice Starosta Powiatu Otwockiego, pan Paweł Rupniewski.

Wśród organizacji, które przyczyniły się do remontu IOP znalazły się m.in. firmy / spółki:

Action, Advertis, Anna Morawska Architekt , Apteki Medicover, Centrum Medicover Aleje Jerozolimskie, Centrum Medicover Klimczaka, Centrum Medicover Wołoska, Centrum Medicover Wrocław, Colliers International, EIP Sp. z o.o., Everspace Sp. z o.o, Fundacja Medicover, Henry Kruse, HR Business Consluting, Invimed, Fundacja Rodzin Adopcyjnych, IRMA, Janus, Light Effect, Marcin Dekor Sp. z o.o, Medi-COVER Band, Medicover Go, Medicover More, Medicover Senior, Medicover Stomatologia, Medicover Stomatologia Atrium , Medicover Stomatologia Jerozolimskie, Medicover Stomatologia Klimczaka, Medicover Stomatologia Puławska, Medicover Stomatologia Wołoska , Medicover, Dział AX, Medicover, Dział Centralnych Zakupów, Medicover, Dział Cyfrowego Rozwoju, Medicover, Dział HR, Medicover, Dział Inwestycji , Medicover, Dział IT, Medicover, Dział Marketingu, Medicover, Dział Prawny, Medicover, Pion Commercial, Medicover, Pion Medyczny, Medicover, Pion Operacyjny, Newmor, Nordic Living, NOTI, Proartmedica Mariola Kaczmarska, Project Medica, Rehasport, Rhenus, Roma Kulczyk Architekt, SCA HYGIENE SP.Z O.O., Sitag, Splast, Starostwo Powiatu Otwockiego, Stern Weber, Stowarzyszenie Przyjaciół Domu Nazaret, Studio Senso , Synevo, Szpital Medicover, Tech-Med., Timoore, TPJU Agnieszka Kamola-Kwiatkowska, Verti-Hor.

IOP to unikalny w skali kraju i jedyny w województwie mazowieckim ośrodek interwencyjny przyjmujący w nagłych sytuacjach kryzysowych noworodki i niemowlęta pozbawione czasowo lub trwale opieki rodziców. Jego działalność służy ochronie najmłodszych przed negatywnymi skutkami sieroctwa.

Dorota Polańska- Dyrektor IOP: „Remont Interwencyjnego Ośrodka Preadopcyjnego był niezbędny żeby podnieść komfort życia naszych podopiecznych. Musimy odpowiedzieć na wszystkie ich potrzeby, nie tylko te opiekuńcze. Dzieci muszą mieć zapewnione odpowiednie bodźce wzrokowe i dotykowe. Tak ogromna zmiana w ośrodku podniosła również komfort pracy personelu ośrodka. Wrażenia po remoncie zarówno pracowników ośrodka, jak i samej Fundacji Rodzin Adopcyjnych, a także wszystkich którzy widzieli ośrodek przed i po są niesamowite. Remont nie byłby możliwy gdyby nie wolontariusze i kilkadziesiąt firm, które pokazały, że we wspólnym, dobrym celu i działając razem, poświęcając swój czas, można zdziałać cuda.”

Zdjęcia Ośrodka po remoncie:

Kategorie: Dziennik budowy

Powiązane Posty

Najlepsze życzenia świąteczne!

Maluszki czas Świąt spędzają w pięknie odmienionym przez nie jednego, a wielu cudownych Mikołajów, miejscu. W ten wyjątkowy dla nas wszystkich czas, gdy marzenia naprawdę się spełniają, przyjmijcie Państwo najlepsze życzenia świąteczne od Fundacji Medicover Czytaj więcej…

Dziennik budowy

Jakie potrzeby mają dzieci z IOP?

Pani Mirosława Romanowska, Psycholog Interwencyjnego Ośrodka Preadopcyjnego w Otwocku o tym, co charakteryzuje dzieci, które tu mieszkają i dlaczego to tak ważne, by zapewnić im jak najlepsze, bezpieczne warunki i pełną skupienia uwagę.

Dziennik budowy

18.12.2017 / To już prawie koniec!

Kochani! Poznajecie? Trudno uwierzyć, ale to naprawdę to samo miejsce!! Musiała być tutaj dobra wróżka, bo każdy zakątek jest przecudnie odmieniony, magiczny i lśni!! Ostatnie szlify i przejęci czekamy na powrót wszystkich maluszków.