Za nami warsztaty kulinarne PoZdro! w Gdyni, Lublinie i Warszawie. W ten sposób Fundacja Medicover wraz z Insytutem Żywienia i Rozwoju Eligo postanowiła wyróżnić najbardziej zaangażowanych uczestników programu PoZdro! Gimnazjaliści w ramach nagrody za wysiłek wkładany w zmianę codziennych nawyków  oraz osiągane sukcesy, mieli okazję przekonać się w praktyce, że gotowanie zdrowych potraw może być łatwe, przyjemne i naprawdę pasjonujące.
Dwa oblicza jaglanki – słodka i wytrawna, frittata z warzywami czy pełnoziarnisty makaron z kurczakiem w sosie BBQ to tylko niektóre z dań, jakie przygotowywała młodzież. Siekanie warzyw, smażenie omletów oraz łączenie smaków stało się wspaniałą okazją do wspólnej zabawy i integracji.
Wpuśćmy młodych ludzi do kuchni. Nie bójmy się, że coś zniszczą, pobrudzą czy przypalą. Oni naprawdę świetnie sobie radzą z gotowaniem, trzeba im na to tylko pozwolić – mówiła do rodziców Agnieszka Danielewicz z Istytutu Eligo. – Nie mówmy w ich imieniu, że oni tego nie lubią, nie potrafią czy są zbyt leniwi. Kochani Rodzice, Wasze dzieci mogą Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Warsztaty kulinarne w Gdyni odbyły się 12 czerwca, podczas wielkiego finału rajdu rowerowego „Razem przeciwko cukrzycy typu 2” organizowanego przez Fundację Medicover. Na Skwerze Kościuszki stanęły namioty, w których uczestnicy przygotowywali posiłki, a także zdrowe wody smakowe dla rowerzystów. Ich pracy przyglądał się m.in. Pan Bartosz Bartoszewicz, Wiceprezydent Miasta Gdynia. Do degustacji zostali zaproszeni zarówno rodzice, jak i mieszkańcy miasta.
W Lublinie wydarzenie odbyło się 16 czerwca w Gimnazjum nr 7 im. Jana Kochanowskiego. Tego popołudnia stołówkę szkolną przejęła młodzież, a rodzice mogli się w tym czasie zrelaksować. Uczestnicy z nieukrywaną fascynacją poznawali smaki i zapachy ziół oraz przypraw, a prowadzący zachęcali, by łączyć je w odważny, a nawet zaskakujący sposób.
20 czerwca cały cykl warsztatów PoZdro! odbywających się w tym roku szkolnym zamknęła Warszawa. W przestrzeni udostępnionej przez Kuchnię Spotkań Ikea poszły w ruch kuchenki i naczynia. Tu również uczestnicy uczyli się nie tylko jak kroić, gotować i blendować produkty, ale również jak dbać o porządek na stanowisku prac kuchennych. Każdy musiał zadbać o czystość i higienę swojej deski do krojenia oraz blatu. Z gościnną wizytą wpadła też ekipa filmowa telewizji TVN, którą ciekawiło to, jak nasi uczestnicy radzą sobie w programie.
Razem w warsztatach kulinarnych wzięło udział ponad 100 uczestników programu, a także ich rodziny. Wspólnie udało się przygotować ponad 1500 porcji pysznych i zdrowych dań! Efekty przeszło 2-godzinnej pracy każdej z grup można było sprawdzić podczas uroczystej degustacji.
Jak powiedzieli na koniec uczestnicy warsztatów: Gotowanie jest świetnym sposobem na spędzanie wolnego czasu i relaks w gronie rodziny i przyjaciół!
Wszystkie przepisy z warsztatów kulinarnych PoZdro! dostępne są TUTAJ
Smacznego!