Fundacja Medicover została laureatem głównej nagrody w konkursie „Inicjator Innowacji 2019”, w kategorii „Innowacje społeczne i w kulturze”. Kapituła konkursu doceniła wdrażany przez Fundację od 2018 roku do gabinetów pielęgniarek i higienistek szkolnych, Elektroniczny System Medycyny Szkolnej. Nagroda została przyznana Fundacji 2 października br., podczas uroczystej Gali na Business Insider Trends Festival, najważniejszym wydarzeniu biznesowym w CEE. Organizatorem konkursu jest Ringier Axel Springer Polska, wydawca tygodnika Newsweek Polska, Partnerem merytorycznym – firma PwC Polska. Wśród Partnerów medialnych konkursu są Forbes oraz Business Insider Polska.

ESMS to nowatorskie narzędzie informatyzujące medycynę szkolną. Jest łatwym w obsłudze, dopasowanym do potrzeb i zadań pielęgniarek, programem komputerowym, do badań przesiewowych (bilansowych) uczniów.

Misją konkursu „Inicjator Innowacji” jest „promocja i wyróżnienie firm oraz instytucji, dla których szeroko pojęta innowacyjność jest motorem działania”. Wyboru najbardziej innowacyjnych podmiotów – zgodnie z założeniami zawartymi w regulaminie konkursu – dokonała Kapituła składająca się z przedstawicieli biznesu, nauki oraz mediów. Oceniane były m.in.: „skala projektu, grono odbiorców, poziom innowacyjności oraz korzyści/efekty dla odbiorców”. Wg założeń plebiscytu, „innowacje społeczne rozumiane są jako działania, które w sposób innowacyjny oraz aktywny przyczyniają się do rozwoju społecznego oraz poprawy jakości życia w społeczeństwie”.