Joanna Smarzak dietetyk
Musimy pamiętać że aby poznać nowy smak warzyw i owoców to można je dodawać do innych produktów np: nowy owoc zmiksować z jogurtem naturalnym, jabłka np; zrobić pieczone zamiast surowych, fasolę zmiksować i zrobić ciasto są różne przepisy. Ja swojemu niejadkowi nie mówię całej prawdy przed spróbowaniem bo gdybym powiedziała wcześniej że jest to z fasoli to by nie spróbował.
Można oczywiście zaangażować np w weekend w pomocy w kuchni : samodzielnie sporządzona sałatka, danie , dzieci chętniej próbują.
Pamiętajmy aby cała rodzina jadała to samo nie ma złych komentarzy przez tatę. Robimy różne zapiekanki – zdrowe z warzyw, pasty, sałatki. Można zaproponować np; trzy różne nowe dania do wybrania przez dziecko, niech samo zdecyduje co chce jeść. Można nagradzać za wprowadzeniu do jadłospisu nowego warzywa lub owoce. Możemy na lodówkę nakleić punktację i pod koniec tygodnia lub miesiąca ocenić.
Zamiast świeżego owocu zacząć od suszonych itp.
Joanna Karwat – dietetyk
Wspólnie szukać przepisów, robić zakupy , nie narzucać a raczej próbować zaciekawić np. widzimy jakieś danie (Rodzic do dziecka zobacz ładnie wygląda myślisz, ze może być dobre, zobaczymy co tam jest….wspólnie rozmawiać , pytać o zdanie , robić tak aby dziecko miało wrażenie, że samo to zaproponowało, planować zakupy i jadłospis na dłużej razem z dzieckiem , razem chodzić i wybierać w sklepie, znaleźć jakiegoś, jakąś “celebrytę/kę” który propaguje zdrowy styl życia i odżywianie np Lewandowska czy w przypadku chłopców Lewandowski 😉
Karolina Kryszkiewicz – dietetyk – Warszawa
Zadałam dziś to pytanie mojej 4letniej córce, która wcale ochoczo nie próbuje nowości, ale mamy taką umowę, że zawsze próbujemy. Moja córka powiedziała tak: „trzeba iść razem na zakupy, pokazać warzywo, kupić i dać na „spróbę”. Potem ja powiem czy dobre czy nie…”
W zasadzie do tego to się sprowadza. Do próbowania. Trzeba jednak spodziewać się, że dziecko na początku będzie mówiło nie, ale dopiero po 15tym „nie” można uznać, że faktycznie nie chce i nie lubi.
- Przyrządzać potrawy atrakcyjne i smaczne. Dzieci jedzą oczami, dlatego ważne jest, żeby to co mają zjeść wyglądało apetycznie. Należy gotować smacznie.
- Mieszać warzywa i owoce mniej lubiane z tymi, które dziecko lubi: sosy warzywne, zupy krem, koktajle i smoothie do picia.
Malwina Umiastowska – dietetyk – Warszawa
- tu jest duża inwencja rodzica – wyszukiwanie w internecie, na blogach kulinarnych “sposobów na warzywa” ich różne formy (lekkie sosy, zupy, zupy krem, pasty kanapkowe warzywne, spring rollsy z warzywami, pierogi z warzywami, koktajle warzywno-owocowe, zapiekanki warzywne, szaszłyki z warzywami itd) tak aby nie była to tylko forma np surowego pomidora na kanapce
- kupowanie warzyw dobrej jakości! (moim zdaniem jest to ogromny problem, ponieważ często dzieci nie chcą jeść danego warzywa lub owocu ponieważ jest ono faktycznie bez smaku