- pół szklanki mąki pełnoziarnistej 60 g
- pół szklanki zwykłej mąki pszennej 60 g
- 40 g oleju kokosowego
- 1 żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu 30 g
- 2-3 łyżki wody
MASA BUDYNIOWO MAKOWA:
- 1 proszek budyniowy bez cukru
- 400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
- 100 g suchego maku
- 2 łyżki ksylitolu 30 g
- kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, oleju, żółtka, ksylitolu i proszku do pieczenia ugnieć ciasto – dodaj trochę wody, jeśli nie będzie chciało się wyrobić. Owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj masę budyniowo makową. Przygotuj budyń z dodatkiem ksylitolu tak, jak to opisano na opakowaniu budyniu. Pamiętaj, że musisz dodać mniejszą ilość mleka – 400 ml. Do ciepłej masy budyniowej dodaj mak i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na spodzie formy keksówki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika wyłóż na nie masę budyniową i piecz kolejne 30-40 minut.