Fundacja Medicover oraz MKS Selgros Lublin połączyły swoje siły i zorganizowały podopiecznym Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro! wyjątkowe, aktywne mikołajki. Zawodniczki mistrza Polski poprowadziły 6 grudnia w hali sportowo-widowiskowej „Globus” specjalny trening, podczas którego wychowankowie PoZdro! poznali tajniki gry w piłkę ręczną. Całą zabawę koordynował gość specjalny – święty Mikołaj, wspólnie z maskotkami drużyny MKS Selgros, Koziołkiem i Kozicą.
Trening sportowy w hali sportowo-widowiskowej „Globus” poprowadzili: trener przygotowania fizycznego Nikola Golub, który odpowiada nie tylko za sprawność utalentowanych zawodniczek z MKS Selgros Lublin, ale także męskiej reprezentacji Chorwacji oraz Mistrzynie Polski. Po energicznej rozgrzewce, młodzież PoZdro! podzielona na kilkuosobowe zespoły pokonywała kolejne stacje sprawnościowe i została wprowadzona przez szczypiornistki w zasady gry w piłkę ręczną. Impreza zakończyła się zdrowym poczęstunkiem i wręczeniem prezentów przez świętego Mikołaja z Fundacji Medicover.
Nasza mikołajkowa akcja okazała się ogromnym sukcesem, na same zajęcia zgłosiło się 50 osób! Udało nam się połączyć przyjemne z pożytecznym, zaś same dzieci – sądząc po nastrojach, zaangażowaniu i minach – były zachwycone możliwością spędzenia tego wyjątkowego dla nich dnia w sportowy sposób. Współpraca z MKS Selgros Lublin pozwoliła nam na sprezentowanie naszym lubelskim podopiecznym popołudnia, które, mamy nadzieję, na długo zapadnie im w pamięćpowiedziała Agnieszka Skowrońska, Koordynator Lokalny Programu PoZdro! Fundacji Medicover.