Fundacja Medicover, organizator Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych „PoZdro!”, serdecznie zaprasza uczniów pierwszych klas gimnazjalnych z Gdyni na dwa dodatkowe terminy badań przesiewowych. Aby wziąć udział w bezpłatnych badaniach, wystarczy zgoda opiekuna.
Badania przesiewowe odbędą się w Centrum Medicover Sea Towers w Gdyni przy ul. Hryniewickiego 6/4, w budynku Sea Towers w następujących terminach:

• 14 marca 2016, poniedziałek, 17.00 – 20.00
  • 22 marca 2016, wtorek, 16.00 – 20.00

Badania są w pełni bezpłatne, nieinwazyjne, trwają około 20 minut i obejmują: badania wzroku, postawy ciała, sprawności krążeniowo-oddechowej, masy i składu ciała.
Dodatkowe terminy zostały wprowadzone z myślą o uczniach, którzy nie byli obecni podczas poprzednich badań w swoich szkołach. Przypominamy, że jest to już trzecia i zarazem ostatnia edycja programu PoZdro! w Gdyni. Tym samym jest to ostatnia szansa na wzięcie udziału w bezpłatnych badaniach!
Zapraszamy wszystkich uczniów pierwszych klas gimnazjalnych z rocznika 2015/2016, którzy nie mieli jeszcze okazji wzięcia udziału w badaniach przesiewowych w ramach Programu „PoZdro!”
Nasze zdrowie zależy w 70% od nas samych. Sprawdź stan zdrowia swojego dziecka! Formularz zgody dostępny jest na stronie Programu „PoZdro!”: www.po-zdro.pl
Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z biurem Fundacji Medicover za pośrednictwem poczty elektronicznej: anna.filipiak@medicover.pl lub telefonicznie: 500 900 777 (od wt. do pt. w godz. 12.00 – 20.00 oraz w sob. w godz. 10.00 – 14.00).
Celem Programu „PoZdro!” jest doprowadzenie do poprawy stanu zdrowia uczniów pierwszych klas szkół gimnazjalnych poprzez zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Program składa się z trzech elementów. Pierwszy polega na przeprowadzeniu na terenie szkół dobrowolnych, bezpłatnych i nieinwazyjnych, około 20-minutowych badań przesiewowych. Drugim elementem programu jest przeprowadzenie szkoleń w placówkach edukacyjnych, dotyczących kształtowania i realizacji polityki zdrowotnej na terenie szkół poprzez wykłady skierowane do nauczycieli oraz dostarczenie odpowiednich narzędzi służących edukacji zdrowotnej. W ramach trzeciego elementu programu dzieci z czynnikami ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz ich rodziny obejmowane są dwuletnią opieką indywidualną.
Kontakt dla mediów:
Monika Czarniecka, Cook Communications
Tel. +48 22 415 56 71
Kom. +48 668 478 974
Email: monika.czarniecka@cook-comm.com
„PoZdro!” Infolinia: 500 900 777 (czynny od wtorku do piątku w godz. 12-20, w soboty od 10-14)
Kierownik Projektu „PoZdro!”:
Kamila Szarejko, Fundacja Medicover