- 2 szklanki mąki jaglanej 260 g
- szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu 60 g
- marchewka 200 g
- łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao 24 g
POLEWA:
- łyżka karobu 12 g
- 25 g oleju orzechowego
- łyżka cukru brzozowego ksylitolu 20 g
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i
kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut.
W tym czasie przygotuj zdrową polewę. W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy piernik polej ciepłą polewą czekoladową.