- szklanka mąki pszennej 130 g
- szklanka płatków owsianych 130 g
- szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu 40 g
- łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka tabletek stewii
- pół opakowania przyprawy korzennej do piernika
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zmiel na pył – ja to zrobiłam blenderem:) W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszaj.
Ciasto przelej do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej (polecam, bo ciasto w ogóle nie przywiera!). Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut.