Ponad 600 poznaniaków sprawdziło stan swojego zdrowia w Niebieskim Miasteczku Fundacji Medicover, które w czwartek, 15 czerwca stanęło na Malcie. Każdy chętny mógł bezpłatnie skontrolować m. in. poziom cukru we krwi, zasięgnąć porady specjalistów i dowiedzieć się, jak dbać o swoje zdrowie. W tym roku Poznaniacy po raz pierwszy przywitali w nim uczestników V edycji „Rajdu Rowerowego Razem Przeciwko Cukrzycy typu 2”.
Odwiedzający Niebieskie Miasteczko mieli możliwość sprawdzenia poziomu cukru we krwi, ciśnienia, cholesterolu, oraz masy i składu ciała (specjalną wagą do bioimpedancji). Dodatkowo istniała możliwość skorzystania z porad specjalistów: dietetyka, farmaceuty, stomatologa i fizjoterapeuty.
W ciągu najbliższych dwudziestu lat, liczba osób z cukrzycą na świecie możne wzrosnąć o kolejne 230 milionów. To niezwykle alarmujące dane. Możemy i musimy z tym walczyć między innymi poprzez propagowanie aktywności fizycznej i regularnych badań przesiewowychskomentował Marcin Radziwiłł, Prezes Fundacji MedicoverKażdego roku Fundacja Medicover bada coraz większą liczbę osób, chcąc podnosić jakość życia polskiego społeczeństwa.
Cukrzyca, jako pierwsza wśród chorób niezakaźnych, została określona mianem epidemii XXI wieku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego obecnie liczba osób chorych na cukrzycę w Polsce wynosi ponad 3 mln. Na świecie ponad 415 mln ludzie cierpi na cukrzycę, co sześć sekund ktoś umiera z powodu powikłań z nią związanych. Ponad 160 milionów przypadków można uniknąć – poprzez zmianę stylu życia na zdrowszy.
Poznań po raz pierwszy zaistniał na mapie trasy charytatywnego „Rajdu Razem Przeciwko Cukrzycy typu 2”, którego celem jest podnoszenie świadomości znaczenia zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej w walce ze zwiększającą się epidemią chorób cywilizacyjnych. Wolontariusze Fundacji Medicover po raz piąty pokonują trasę z południa na północ Polski, o dystansie ponad 1000km. Rajd rozpoczął się 11 czerwca w Zakopanem, meta podróży planowana jest 18 czerwca w Gdyni. Do Rajdu, który ma już rangę wydarzenia międzynarodowego, w Poznaniu dołączy druga grupa rowerzystów, startująca 13 czerwca z Berlina. Na trasie rajdu powstają Niebieskie Miasteczka, gdzie każdy odwiedzający może bezpłatnie sprawdzić stan swojego zdrowia, zasięgnąć porady specjalistów i dowiedzieć się, jak zapobiec chorobom cywilizacyjnym.
Partnerzy akcji: Accu-Chek, Centrum Medyczne Damiana, Healthy Workplaces for All Ages, Medicover Apteka, Medicover, Medi Partner, Medicover Stomatologia, Miasto Kraków, Ogólnopolski Program Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro!, Polska Federacja Edukacji w Diabetologii, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, PR1ME Fitness & Wellness, Rehasport Clinic, Roche, SklepRowerowy.pl, Synevo, Schwinn Cycling.
Patronaty: Prezydent Miasta Poznań Jacek Jaśkowiak, Prezydent Miasta Gdyni Wojciech Szczurek, Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Miasta Wrocławia Joanna Nyczak, Prezydent Miasta Bydgoszczy Rafał Bruski.
Patronaty medialne: Radio Merkury Poznań, TVP3 Poznań, mojacukrzyca.org, krakow.pl
Zapraszamy do śledzenia i kibicowania uczestnikom Rajdu na fanpage od Tatr po Bałtyk!
Link do relacji wideo z Rajdu Rowerowego 2015: http://bit.ly/MediBR2015
Wszelkie informacje o Programie „PoZdro!”, a także materiały filmowe prezentujące wydarzenia sportowe dla młodzieży objętej ZOI oraz historie uczestników, którzy wraz ze swoimi rodzinami e odmienili swój styl życia, dostępne są na stronie internetowej Programu: www.po-zdro.pl oraz na profilu społecznościowym Facebook: www.facebook.com/ProgramPoZdro
O Programie PoZdro!
Celem Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro! jest doprowadzenie do poprawy stanu zdrowia uczniów pierwszych klas szkół gimnazjalnych poprzez zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy (zwłaszcza typu 2, do której przyczynia się między innymi niezdrowy styl życia) i innych chorób cywilizacyjnych, np. nadciśnienia tętniczego, czy podwyższonego poziomu cholesterolu oraz podniesienie świadomości zdrowego trybu życia. Fundacja robi to przy pomocy trzech elementów. Pierwszy polega na przeprowadzeniu na terenie szkół dobrowolnych, bezpłatnych i nieinwazyjnych, około 20-minutowych badań przesiewowych: m.in. oceny ostrości widzenia, oceny postawy ciała, sprawności krążeniowo-oddechowej, masy i składu ciała, co poprzedza informacja skierowana do rodziców (np. podczas wywiadówek). Drugim elementem Programu jest edukacja młodzieży poprzez innowacyjne Lekcje Multimedialne PoZdro! dostępne dla każdej chętnej placówki gimnazjalnej w Polsce. Ideą pakietu jest włączanie środowiska szkolnego w promocję zdrowego stylu życia, akcentowanie roli sportu i właściwej diety. Dodatkowo, w ramach Programu przeprowadza się szkolenia w placówkach edukacyjnych, dotyczących kształtowania i realizacji polityki zdrowotnej na terenie szkół poprzez wykłady skierowane do nauczycieli oraz dostarczenie odpowiednich narzędzi służących edukacji zdrowotnej. W ramach trzeciego elementu programu dzieci z czynnikami ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz ich rodziny obejmowane są dwuletnią opieką indywidualną czterech specjalistów: lekarza, dietetyka, psychologa, specjalisty aktywności fizycznej. Do tej pory uczestnicy PoZdro! odbyli już blisko25 tys. indywidualnych wizyt tego typu. W ramach Programu przeprowadzane są także warsztaty edukacyjne dla całych rodzin. Dostępny jest również bezpłatny Poradnik PoZdro! – kompendium wiedzy na temat zdrowego trybu życia. Poradnik można pobrać ze strony internetowej Programu PoZdro!
PoZdro! jest jednym z największych programów w Europie, jeżeli chodzi o planowaną ilość przebadanych dzieci. Organizatorzy chcą przebadać w ciągu pięciu lat 30 tysięcy uczniów pod kątem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, a dzięki Lekcjom Multimedialnym PoZdro! – z prozdrowotnym przekazem – dotrzeć do kolejnych 38 tys. Rezultat, jaki organizatorzy chcą osiągnąć po zakończeniu programu to około półtora tysiąca osób, które wyjdą z grupy ryzyka zachorowania. Program Pozdro! realizowany jest w Gdyni, Warszawie, Lublinie, Wrocławiu oraz w gminie Kosakowo. W 2016 roku Program PoZdro! otrzymał środki na rozwijanie dobrej praktyki w Rumunii.
Fundacja Medicover realizuje program PoZdro! z własnych środków, pochodzących z grantu uzyskanego od założycieli
i właścicieli firmy Medicover – Fundacji Szwedzkiej Rodziny Jochnick’ów o nazwie J&C af Jochnick Foundation. Program powstał w oparciu o najlepsze krajowe i międzynarodowe wzorce, które uwzględniają skuteczne narzędzia zdrowia publicznego stosowane w promocji zdrowia i w tzw. medycynie behawioralnej.
O Fundacji Medicover
Fundacja Medicover została powołana przez Grupę Medicover w 2007 roku. Głównymi zadaniami Fundacji są: szerzenie wiedzy na temat zdrowego i bezpiecznego trybu życia, propagowanie profilaktyki oraz prawidłowej diagnostyki oraz kształtowanie społecznej świadomości dotyczącej konieczności świadczenia profesjonalnych usług medycznych. W oparciu o wiedzę i doświadczenie z zakresu medycyny działalność Fundacji Medicover koncentruje się na edukowaniu, wspieraniu społeczności lokalnych oraz tworzeniu programów, które w sposób pośredni lub bezpośredni przyczyniają się do polepszenia stanu zdrowia i świadomości społeczeństwa. Poza organizacją Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro!, Fundacja wspiera także m.in. Interwencyjny Ośrodek Preadopcyjny w Otwocku oraz ośrodek „Ufność” w Częstochowie. W ramach wolontariatu pracowniczego prowadzone są projekty takie jak m.in.: Medicover Runners, czy rajd rowerowy „Razem przeciwko cukrzycy typu 2”. Od 2016 roku Fundacja Medicover odpowiada również za organizację Queen Sylvia Nursing Award (Nagroda Pielęgniarska Królowej Sylwii) – w ramach tego konkursu studenci pielęgniarstwa mają za zadanie opracować i przedstawić pomysły na usprawnienie opieki nad osobami starszymi.
O Grupie Medicover
Firma Medicover jest liderem na rynku prywatnej opieki medycznej w Europie Środkowo-Wschodniej. Została założona w 1994 r. i dziś obecna jest w dwunastu krajach. Z usług medycznych Medicover korzystają zarówno firmy, jak i klienci indywidualni. W tej chwili firma opiekuje się ponad 400 tys. klientów w Polsce i zapewnia kompleksową opiekę zdrowotną – od profilaktyki, opieki podstawowej aż po leczenie szpitalne.
Kontakt dla mediów:
Anna Kryłowicz, Cook Communications
Kom. +48 601 593 082
Email: anna.krylowicz@cook-comm.com
„PoZdro!” Infolinia: 500 900 777 (czynny od wtorku do piątku w godz. 12-20, w soboty od 10-14)
Kierownik Projektu „PoZdro!”:
Kamila Szarejko, Fundacja Medicover