W Lublinie ruszyła II edycja naszego Programu. W poniedziałek, 21 września, w Urzędzie Miasta Lublin odbyła się konferencja prasowa inaugurująca rozpoczęcie kolejnych badań przesiewowych w pierwszych klasach gimnazjalnych oraz premiera Lekcji Multimedialnych PoZdro!
W konferencji prasowej wzięła udział Monika Lipińska, Zastępca Prezydenta ds. Społecznych Miasta Lublin; Jerzy Kuś, Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych oraz Małgorzata Kępa-Mitura, Kierownik Referatu ds. Promocji i Ochrony Zdrowia. Fundację Medicover reprezentował jej Prezes Marcin Radziwiłł oraz Agnieszka Skowrońska, Koordynator Lokalny Programu PoZdro!
– Tylko kompleksowe działania: badania profilaktyczne i edukacja mogą zahamować rosnącą liczbę młodzieży zagrożonej chorobami cywilizacyjnymi, w tym cukrzycą typu 2. Dlatego zachęcamy rodziców do wyrażania zgód na wzięcie udziału w bezpłatnych badaniach w ramach Programu PoZdro!, a szkoły do zgłoszenia się do Fundacji Medicover i realizacji Lekcji Multimedialnych PoZdro! – powiedziała podczas konferencji Monika Lipińska Zastępca Prezydenta ds. Społecznych.
Wszyscy obecni na spotkaniu zapoznali się z ideą Lekcji Multimedialnych PoZdro! oraz otrzymali zeszyty ćwiczeń, z którym pracować będą uczniowie. Popularnością cieszyli się Janusz i Halina, specjaliści Lekcji Multimedialnych PoZdro!