Jeśli chodzi o słodkości na święta, uwierzcie, że można przygotować coś pysznego i jednocześnie zdrowego! Specjalnie dla Was, przepisy na Wielkanocne ciasta PoZdro! – Mazurro i Ser Nik 🙂
 Wszystkiego smacznego życzy Ania Dutkowska, dietetyk, i cały zespół PoZdro!
 MAZUREK NA SPODZIE JAGLANYM
 Składniki (tortownica o średnicy 18cm):
 – 180 g mąki jaglanej
 – 2 łyżki ksylitolu
 – łyżka jogurtu naturalnego
 – 100 g zimnego masła
 – jajko
 – pół łyżeczki proszku do pieczenia
 Do mąki dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy masło palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy jogurt i jajko – zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
 Składniki na krem:
 Ugotowana kasza jaglana – 2 łyżki
 Awokado typ Hass – 1 sztuka
 Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie – 100g
 Wiórki kokosowe – 2 łyżki
 Powidła śliwkowe – 3 – 4 łyżki
 Gorzkie kakao – 1,5 łyżki
 Krem:
 Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem. Ciastem wyłóż małą foremkę (mi zajęła połowę standardowej blaszki do ciast) zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut. Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.
 SERNIK
 Składniki
 Spód z płatków owsianych:
- 1 szklanka płatków owsianych
 - ⅓ szklanki wody
 - czubata łyżka miodu
 - 30 g masła
 - pół łyżeczki cynamonu
 
Sernik:
- 600 g zmiksowanego twarogu półtłustego
 - ¾ szklanki ksylitolu
 - ¾ szklanki gęstego jogurtu
 - skórka starta z jednej dużej pomarańczy
 - sok z połowy dużej pomarańczy
 - 4 duże jajka
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie
 Spód:
- Płatki włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj masło, miód i cynamon – krótko podgotuj.
 - Po ostudzeniu ułóż w tortownicy i podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach, a po upieczeniu lekko ostudź.
 
Sernik:
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
 - Wyłóż masę na podpieczony spód. Piecz ciasto przez około 70 minut.
 
Przepisy: Ania Dutkowska, dietetyk PoZdro!