Lekkie i delikatne jak śnieżny puch, gwiazdkowe przepisy wylądowały już w kuchni PoZdro!… Polecamy Wam receptury na hołubione przez nas świąteczne pyszności, w nieco innym, bardziej dietetycznym wydaniu. Nietrudne w wykonaniu, finezyjne w smaku, ze zdrowymi akcentami. Śledź pod pierzynką, dorsz pieczony i świąteczny sernik, przygotowane przez Dietetyka PoZdro! Po prostu pyszne!

Śledź pod pierzynką

• 5 filetów śledziowych a’la matjas
• 500 ml maślanki
• 500 ml jogurtu naturalnego
• 5 suszonych pomidorów lub 3 ogórki konserwowe
• 1 cebula
• 1 liść laurowy
• Pieprz
Przygotowanie: W zimnej wodzie należy przepłukać filety, przełożyć do miski i zalać maślanką. Pozostawić na 2 godziny. Cebulę sparzyć i pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory i ogórki drobno pokroić. Śledzie opłukać z maślanki, osuszyć i pokroić w paski. Podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z suszonymi pomidorami, drugą z cebulą i ogórkami. Tak przygotowane porcje zalać jogurtem i popieprzyć, dodać liść laurowy. Przełożyć do słoików, odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. I można pałaszować!

Dorsz pieczony

• Filet z dorsza 4 sztuki
• Olej 1 łyżka
• Miód 1 łyżeczka
• Pietruszka natka łyżka posiekanej
• Estragon łyżka posiekanego
• Sok z cytryny
• Skórka z cytryny
• Pieprz, sól
Przygotowanie: Sok i skórkę z cytryny połączyć z olejem, miodem i ziołami w miseczce. Rybę położyć na folii, posmarować marynatą, szczelnie zwinąć. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 st C.

Sernik Świąteczny

• 1kg twarogu śmietankowego – 4% tłuszczu
• 4 jaja
• 100g żurawiny suszonej lub rodzynek
• 100g orzechów – włoskie lub laskowe
• 100g nasion słonecznika
• 1 laska wanilii ew. aromat waniliowy
Przygotowanie: Żurawinę lub rodzynki przelać wrzątkiem. Miksować twaróg z nasionami i wanilią dodając po 1 jajku. Połączyć w jednolitą masę, dodać sparzone, suszone owoce i orzechy, wymieszać. Sernik wlać do wyłożonej papierem tortownicy, przykryć folią spożywczą. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 180-200 stopni C przez około 80 minut.
Autorka przepisów: Katarzyna Walas, Dietetyk Programu PoZdro!, Wrocław, gabinet odwagi
PEŁNYCH SMAKU I ZDROWYCH ŚWIĄT! ŻYCZY ZESPÓŁ POZDRO!
(Fot. Pixabay, TerriC)