Jak co roku planowaliśmy spędzić Święta w rodzinnej atmosferze i gwarze rozmów przy suto zastawionym stole. Jednak w tym roku Święta będą wyglądały nieco inaczej. Radosną atmosferę przysłoniło widmo koronawirusa i konieczność pozostania z dala od wielu bliskich nam osób. Mimo wszystko spróbujmy oderwać się od myślenia o tym i skupmy się na nadchodzącym czasie, który przecież powinien budzić w nas pozytywne emocje.

Pamiętajmy, że jak powiedział ktoś bardzo mądry „Oczekiwanie przedłuża godziny radości” i kiedy wreszcie będziemy mogli spotkać się z naszymi bliskimi – docenimy to z jeszcze większą mocą. Póki co przygotujmy coś pysznego!Zamiast pełnego stołu, niech każdy z domowników wybierze do 2-óch ulubionych potraw, tych najbardziej ulubionych, dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasze podniebienia dostaną to na co czekały. Wykorzystajmy do tego dobre, jakościowe produkty. I przygotujmy te wszystkie potrawy razem, włączając muzykę lub audiobooka, czytając dowcipy, próbując znaleźć dobry humor.

Zaplanujmy świąteczny poranek, nie rezygnujmy z niego. To jak zapamiętamy ten czas w dużej mierze będzie zależało od naszego nastawienia, od atmosfery, którą tworzymy. Przez chwilę zastanówmy się, jakbyśmy chcieli wspominać ten czas, co chcemy aby nasze dzieci wspominały, gdy dorosną. Niech święta odróżnią się od pozostałych dni, które teraz spędzamy w domu. Święta to zawsze czas wyjątkowy, teraz też może taki być. Jednak nie starajmy się by było perfekcyjnie, nie narzucajmy sobie czegokolwiek, co sprawi poczucie stresu i dyskomfortu. Niech będzie tak, jak na to pozwalają czasy, które mamy.

Nie zapomnijmy o tych bliskich, którzy z nami nie usiądą osobiście, ale mogą usiąść wirtualnie. Jeżeli mają barierę przed nowymi technologami, to najczęściej z obawy, że sobie nie poradzą. Dodajmy im otuchy i spróbujmy namówić by byli z nami online. Wykorzystajmy i doceńmy możliwość bycia online, to lepsze nić bycie samym. Nawet jeżeli będziecie trochę milczeć i jeść, to nic nie szkodzi, poczujcie wspólne świętowanie, wspólne przebywanie. A najważniejsze to ciesz się jedzeniem, bliskością z tymi, z którymi dzielisz swój dom i postaraj się aby mimo wszystko z tych Świąt pozostały dobre wspomnienia.

Chcąc Was zachęcić do świętowania i dobrego wykorzystania tego czasu na byciu razem udostępniamy Wam wybrane przez naszych specjalistów i nas samych, ulubione przepisy Wielkanocne. Znajdą tu coś dla siebie Ci, którzy poszukują tych tradycyjnych przepisów jak i tych „odchudzonych”.

No cóż, Święta to nie czas myślenia o diecie, należy tylko uważać, by za bardzo nie odpuścić 🙂 Masz ochotę na żurek z białą kiełbasą? Zrób go sam/a – kiełbasę pokrój w plasterki zamiast zostawiać cały kawałek. Jajka zjedz z jogurtem, a nie z majonezem, wybierz ciemny chleb zamiast jasnego, pamiętaj o warzywach. Mazurek czy sernik? Wybór należy do Ciebie , po prostu nie przesadź z ilością. Stawiaj na produkty wysokiej jakości.