Warszawski Festiwal Kulinarny był niezwykłym wydarzeniem, w którym wzięliśmy udział, jeszcze przed końcem lata. Ciekawy i inspirujący, wypełniony po brzegi obfitością wspaniałego, świetnej jakości jedzenia i smaków. Merytoryczne warsztaty podejmujące fascynujące, ważne , frapujące, a momentami filozoficzne tematy wokół kulinariów, były okazją do włączenia się PoZdro! w nurt dyskusji i spotkania się z gośćmi Festiwalu na naszym stoisku Programu i Fundacji Medicover.
W bajkowo usytuowanych Ogrodach Botanicznych Uniwersytetu Warszawskiego, w pobliżu parkowych Łazienek, Warszawski Festiwal Kulinarny rozpostarł się w piękny, słoneczny weekend 8-10 września. Byliśmy na nim obecni przez 2 dni jego trwania (sobota, niedziela). Na eksperckim panelu dyskusyjnym „O gustach Polaków – nie dyskutuje się?”, Kamila Szarejko, Kierownik Programu „PoZdro!”, zabrała głos w debacie o tym czy dobrze i co jemy na co dzień, jak zmieniają się nasze nawyki – i co zrobić, żebyśmy jedli lepiej?
Tymczasem w ogrodach, błękitny namiot Fundacji zapraszał do środka wszystkich chętnych do analizy składu ciała, a, zaraz potem – na spotkanie w cztery oczy z dietetykiem PoZdro! I tak, przy użyciu specjalnej wagi do bioimpedancji, badaliśmy procentową zawartość tłuszczu, wody, mięśni i kości w organizmie, a także indywidualny wiek metaboliczny gości Festiwalu, którzy zjawili się na nim w wyjątkowo licznym gronie. Dlaczego cukier uzależnia? Jak chemia zawarta w jedzeniu ma wpływ na to, że tyjemy? Co, ile i jak często jeść: smakowicie, zdrowo i mądrze. Tego i wiele innych dietetycznych ciekawostek, mogli się dowiedzieć – i dzieci, i dorośli.
Zainteresowanie punktem PoZdro! przekroczyło po wielokroć nasze oczekiwania – przebadaliśmy niemal 200 osób! Ale byliśmy przygotowani 🙂 Z porad świetnych dietetyczek PoZdro! – Marty Świerzbin i Karoliny Kryszkiewicz goście Festiwalu korzystali wyjątkowo chętnie, zresztą, całe wydarzenie cieszyło się zasłużoną (nie tylko w naszej opinii), ogromną frekwencją i zainteresowaniem. Cieszymy się, że mieliśmy dla Was 150 swobodnych, bezpłatnych biletów. Mamy nadzieję, że zdrowo z nich skorzystaliście i na nowo odkryliście, że dobre jedzenie to bajka 🙂