Aktualizacja z dnia 14 czerwca:
W niedzielę, 12 czerwca, zakończyliśmy IV Rajd Rowerowy „Razem przeciwko cukrzycy typu 2”! W ciągu tygodnia każda z drużyn przejechała ponad 1000 km, a w 6 Niebieskich Miasteczkach bezpłatnie przebadaliśmy ponad 2000 osób. Na mecie rajdu w Gdyni rowerzystów przywitali m.in. Pan Bartosz Bartoszewicz, Wiceprezydent Miasta Gdynia, uczestnicy programu PoZdro! wraz z całymi rodzinami oraz mieszkańcy miasta, którzy z okazji wydarzenia przybyli na Skwer Kościuszki. Uczestnicy PoZdro! biorący udział w
warsztatach kulinarnych rozdali ponad 500 porcji przygotowanych przez siebie zdrowych posiłków. To był wspaniały finał całej akcji! W imieniu Fundacji Medicover, bardzo dziękujemy, że byliście z nami – po raz kolejny udowodniliśmy, że razem możemy więcej!
Aktualizacja z dnia 13 czerwca:
Niedziela rozpieściła rowerzystów piękną, słoneczną pogodą. O godz. 12.30 wszystkie drużyny wjechały wspólnie na linię mety w Niebieskim Miasteczku Fundacji Medicover przy Skwerze Kościuszki w Gdyni.
Aktualizacja z dnia 9 czerwca:
Wczoraj w Łodzi było super! 🙂 Rowerzyści połączyli swoje grupy, a pielęgniarze w Diabetobusie przebadali bezpłatnie ponad 300 osób! Dzięki Fundacja Europejska Klinika Cukrzycy! A my widzimy się na finale akcji w niedzielę, 12 czerwca, w Gdyni! Niebieskie Miasteczko Fundacji Medicover stanie na Skwerze Kościuszki w godz. 10.00-16.00 Zapraszamy na bezpłatne badania i konsultacje z dietetykiem. Przyjdźcie, abyśmy wspólnie powitali naszych dzielnych rowerzystów!
Aktualizacja z dnia 8 czerwca:
Wczoraj, tj. 7 czerwca w Kielcach przebadaliśmy w Niebieskim Miasteczku Fundacji Medicover ponad 200 osób i przywitaliśmy drużynę z Zakopanego. Dziś super dzień, bo dwie drużyny połączą swoje siły w Łodzi i razem dalej ruszą do Gdyni. Jeśli ktoś jest akurat w Łodzi niech wpada przywitać ich na Placu Schillera – jesteśmy do godz. 16:00!

IV Edycja Rajdu „Razem przeciwko cukrzycy typu 2”! Polska i Ukraina walczą z chorobami cywilizacyjnymi
Rowerzyści – wolontariusze Fundacji Medicover,  już po raz czwarty przemierzą Polskę z południa na północ i pokonają trasę ponad 1000 km. Po raz pierwszy do inicjatywy dołączą rowerzyści z Ukrainy, Niemiec i Rumunii i pokażą swoje wsparcie w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Start Rajdu już 5 czerwca w Zakopanem/Lwowie, meta – 12 czerwca w Gdyni. Na trasie Rajdu powstaną Niebieskie Miasteczka, gdzie każdy odwiedzający będzie mógł bezpłatnie sprawdzić stan swojego zdrowia.
„Razem Przeciwko Cukrzycy typu 2” to czwarta edycja rajdu rowerowego organizowanego przez Fundację Medicover, którego celem jest podnoszenie świadomości zdrowego stylu życia i znaczenia aktywności fizycznej w walce z epidemią XXI wieku – cukrzycą typu 2. Przez pierwsze dwie edycje jego trasa wiodła z Zakopanego na Hel. W zeszłym roku rowerzyści zakończyli swoją przygodę aż w Sztokholmie. W tym roku meta rajdu to Gdynia.
W tegorocznej edycji, ekipa rowerzystów jest po raz pierwszy międzynarodowa – w inicjatywie biorą udział rowerzyści z Polski, Ukrainy, Niemiec oraz Rumunii.
Drużyny wystartują 5 czerwca – jedna z Zakopanego, druga ze Lwowa. Swoje siły połączą w Łodzi i będą wspólnie kontynuować podróż do Gdyni, w której 12 czerwca będzie miał miejsce Wielki Finał akcji. W sumie, 20 wolontariuszy pokona trasę ponad 1000 km w tydzień. Na trasie rajdu powstaną Niebieskie Miasteczka, gdzie każdy odwiedzający będzie mógł sprawdzić stan swojego zdrowia i zasięgnąć porady specjalisty. W tegorocznej edycji akcji będzie ich aż 6 – we Lwowie, w Wadowicach, Lublinie, Kielcach, Łodzi i Gdyni.
Szczegółowy harmonogram Rajdu Rowerowego „Razem Przeciwko Cukrzycy typu 2”:

• 4 czerwca – Niebieskie Miasteczko we Lwowie
  • 5 czerwca – START (Zakopane i Lwów)
  • 5 czerwca – Niebieskie Miasteczko w Wadowicach
  • 6 czerwca – Niebieskie Miasteczko w Lublinie
  • 7 czerwca – Niebieskie Miasteczko w Kielcach
  • 8 czerwca – Niebieskie Miasteczko w Łodzi, połączenie drużyny polskiej i ukraińskiej
  • 12 czerwca – META, Wielki Finał, Niebieskie Miasteczko w Gdyni

Podobnie, jak w zeszłym roku, PoZdro! będzie wspierać rowerzystów na trasie rajdu. Podczas Niebieskich Miasteczek w Lublinie i Gdyni odbywać się będą m.in. zajęcia sportowe ze specjalistami aktywności fizycznej PoZdro! oraz warsztaty kulinarne z uczestnikami programu.  Czeka nas moc atrakcji! ☺
Zapraszamy do wspólnego kibicowania rowerzystom – wolontariuszom Fundacji Medicover!