Po wygranej w konkursie, Fundacja Medicover rozpoczęła realizację kolejnej edycji „Programu polityki zdrowotnej w zakresie profilaktyki i leczenia nadwagi i otyłości w populacji młodzieży w Gminie Miasta Gdyni. Kontynuacja na lata 2023 – 2024”. Nowa odsłona projektu realizowana jest ze środków Gminy Miasta Gdyni, a wydarzenia towarzyszące dofinansowane są ze środków UNICEF. Zapisy do bezpłatnego programu odbywają się poprzez stronę: https://zdrowie.gdynia.pl/ankieta-kzd/ankieta/ Start przewidziany jest na wrzesień 2023 roku. Projekt skierowany jest do wszystkich uczniów szkół podstawowych, zamieszkałych lub zameldowanych w Gminie Miasta Gdyni, u których w ankiecie online (pod powyższym linkiem) wykryto czynniki ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych – dzieci z nadwagą lub otyłością o wskaźniku centyla BMI >=90. Zakłada roczne uczestnictwo dziecka w kompleksowym programie interwencyjnym, w towarzystwie rodziców lub opiekunów.
W ramach działań zapewniamy holistyczną opiekę zdrowotno-edukacyjną:
  • 6 stacjonarnych konsultacji indywidualnych z ekspertami: lekarz, psycholog, dietetyk, trener, w Centrum Medycznym Medicover Gdynia
  • badania laboratoryjne wykonywane raz, na początku programu
  • wydarzenia sportowe
  • zajęcia edukacyjne dla całych rodzin
  • warsztaty kulinarne
Otyłość i nadwaga to stan odwracalny, dlatego podczas spotkań ze specjalistami, będziemy pracować nad tym, by pomóc dzieciom zmienić styl życia na zdrowszy i bardziej aktywny fizycznie. W programie, podczas każdej wizyty lekarskiej, dokonywany będzie test wydolnościowy oraz pomiar składu i masy ciała uczestnika. Dzięki temu, na bieżąco w trakcie rocznego udziału 6 razy sprawdzimy efekty wprowadzonych przez rodziny zmian. Cele programu to m.in.:
  • wyrównywanie szans w dostępie do nowoczesnej diagnostyki chorób cywilizacyjnych
  • poprawa wykrywalności na wczesnym etapie chorób metabolicznych i nadciśnienia tętniczego
  • zwiększenie świadomości i wiedzy dzieci oraz rodziców wobec konsekwencji nadwagi i otyłości.