Do porannego programu w TVP Lublin zostali zaproszeni Jolanta Karwat, koordynatorka projektów Fundacji Medicover oraz trener i utytułowany kolarz, Tomasz Bala. Obydwoje są specjalistami realizującymi działania związane z programem „Jedz z głową”. Celem tego programu jest zwiększenie świadomości dzieci i ich rodziców w zakresie zdrowego żywienia i aktywnego stylu życia.W studio Jolanta i Tomasz dzielili się z telewidzami wiedzą na temat stanu zdrowia młodych lublinian, zdobytą w trakcie realizacji Programu „Jedz z głową”. Pierwszym etapem realizacji tego programu były badania przesiewowe, którymi objęto już ponad 4 tysiące dzieci. Badania te pokazały, że wydolność fizyczna dzieci w wieku wczesnoszkolnym pozostawia wiele do życzenia. Około 10% uczniów nie było w stanie ukończyć prostego testu wysiłkowego polegającego na wchodzeniu przez 3 minuty na stopień. W wielu przypadkach test przerywano ze względu na zbyt wysokie tętno u dziecka (powyżej 170). Niemal 18 % dzieci cierpi na nadwagę, a u 6% stwierdzono otyłość. Ten stan pogarsza jeszcze aktualna sytuacja epidemiczna, która spowodowała obniżenie aktywności fizycznej wielu rodzin.

Program „Jedz z głową”, zainicjowany i współfinansowany przez władze Lublina jest więc ważną odpowiedzią na ten stan rzeczy. W ramach tego projektu całe rodziny obejmowane są specjalistyczną opieką. W szkołach prowadzone są profesjonalne badania przesiewowe, a szczegółowe wyniki przekazywane są rodzicom dzieci wraz z wytycznymi co do dalszego postępowania. W proces działań mających zapewnić trwałą zmianę nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej włączane jest całe środowisko szkolne.Prowadzone są:

• warsztaty edukacyjne dla uczniów I, II i III klas,
  • warsztaty edukacyjne dla rodziców/opiekunów,
  • warsztaty edukacyjne dla wychowawców/nauczycieli,
  • szkolenia teoretyczne z elementami pracy warsztatowej dla dyrektorów szkół oraz pracowników stołówek szkolnych.

Takie kompleksowe podejście do całego otoczenia dziecka mającego wpływ na jego nawyki żywieniowe, ma szanse przynieść pozytywne i długotrwałe efekty. Od kwietnia do czerwca, w odpowiedzi na czasowy lock down, w ramach Programu zorganizowane zostały specjalne treningi on-line o nazwie „Trenuj z głową”, prowadzone przez wybitnych sportowców. Obecny w studio Tomasz Bala, kolarz przełajowy i tandemowy był właśnie jednym z prowadzących. Na zmianę z mistrzynią kickboxingu Joanną Różańską oraz parą zagorzałych triatlonistów Joanną i Krzysztofem Staniszewskimi, prowadzili 3 razy w tygodniu zdalne treningi dla całych rodzin. Nawet w małym pokoiku, nie wychodząc z domu można było razem z nimi szlifować formę, wzmacniać mięsnie i znacząco poprawić sobie nastrój. Treningi są wciąż dostępne na You Tube, aby z nich skorzystać wystarczy wpisać w wyszukiwarce „Trenuj z głową”.

Program „Jedz z głową” jest kontynuowany i liczymy, że znacząco wpłynie na poprawę stanu zdrowia rodzin w Lublinie.