A była słoneczna niedziela 25 września. W Szkole Podstawowej nr 18 im. Kornela Makuszyńskiego odbyły się niezwykłe zajęcia sportowe PoZdro! – trening z użyciem floretu poprowadziły, w świetnym stylu, Mistrzynie Olimpijskie. Nasze utytułowane florecistki, SYLWIA GRUCHAŁA i ANNA RYBICKA, uczyły gimnazjalistów, uczestników gdyńskiego PoZdro!, trudnej sztuki władania bronią białą.
Frekwencja i zaangażowanie uczniów zaskoczyło wszystkich, a już najbardziej nasze trenerki ! W końcu szermierka to nie masowy sport, a jej reguły znają tylko wtajemniczeni 😉 W zajęciach wzięło udział ponad 75 bardzo sportowo nastawionych uczestników, którym dopingowało na trybunach blisko 40. uśmiechniętych kibiców – rodzin i przyjaciół.
Na początek, skutecznie zmotywowane przez nasze Mistrzynie do aktywnego uczestnictwa dzieciaki, nauczyły się specjalnego, szermierczego powitania. Kolejno – postawy, kroków i ruchów szermierczych oraz zasad rządzących tą dyscypliną. Zgodnie z regułą, im dalej w las, tym więcej drzew, PoZdrowicze, podzieleni na 5 zespołów, krok po kroku realizowali wyznaczone zadania na tzw. pięciu stacjach. Przyjęta formuła różnorodnego treningu stacyjnego sprawiła, że w poszczególnych miejscach na sali gimnastycznej działo się coś innego, a zajęcia były ciekawie urozmaicone. Nie było miejsca tylko na nudę! Choć sala i tak pękała w szwach 😉
Nasi uczestnicy mieli szansę spróbować różnych rodzajów szermierczej aktywności, nie tylko samej walki. Kolejne przystanki treningu oznaczały: ćwiczenia z floretem, ćwiczenia na pracę nóg, elementy gry w unihokeja, rozwijającego precyzję ruchów kluczową w tej dyscyplinie, jak również ćwiczenia zręcznościowe usprawniające koordynację wzrokowo-ruchową.
Z naszych obserwacji wynika wprost, że spotkanie z Mistrzyniami przyniosło wszystkim całą górę pozytywnych emocji, bodźców i impulsów do zwiększenia aktywności na co dzień. Ale przede wszystkim mnóstwo radości i dobrej zabawy! Dziękujemy Wam za szlachetną i czynną postawę na zajęciach! Ukłon szermierczy dla Wszystkich 🙂
W listopadzie zaprosimy Was na kolejny trening … niebawem szczegóły. Zostańcie PoZdro!