17 września 2017 r., w niedzielę, odbędzie się wyjątkowy RAJD ROWEROWY dla uczestników Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro!,
Fundacji Medicover. Grupa nastolatków i ich rodzin, które chcą zmienić styl życia na zdrowszy,
pod czujnym okiem i w znamienitym towarzystwie ZŁOTYCH MEDALISTEK PARAOLIMPIJSKICH
Z RIO DE JANEIRO 2016 W KOLARSTWIE TANDEMOWYM – Aleksandry Tecław
i Iwony Podkościelnej oraz Tomasza Bali, utytułowanego kolarza przełajowego, przejedzie dystans około 20 kilometrów wokół Zalewu Zemborzyckiego, by wspólnie powiedzieć
STOP cukrzycy.

Rajd rowerowy to unikalna okazja dla dzieci z Programu PoZdro! do treningu z wybitnymi sportowcami, a także szansa spróbowania jazdy na rowerze tandemowym, pod czujnym okiem trenerów. Rajd przeznaczony jest dla dzieci i rodzin uczestniczących w Ogólnopolskim Programie Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro!, w Lublinie. Zajęcia sportowe są jednym
z elementów tak zwanej Zintegrowanej Opieki Indywidualnej, jaką objęte są nastolatki, które
w wyniku badań przesiewowych Programu PoZdro!, przeprowadzanych w ubiegłych latach
w gimnazjach na terenie Lublina – po stwierdzeniu u nich zwiastunów ryzyka zachorowania
w przyszłości na cukrzycę typu 2 i inne choroby cywilizacyjne powodowane niezdrowym stylem życia, zostały zakwalifikowane do dwuletniego cyklu indywidualnej, specjalistycznej opieki.
Zajęcia sportowe dla uczestników PoZdro! odbywają się regularnie i obejmują różnorodne dyscypliny, często prowadzone są przez gwiazdy świata sportu, tak by zmotywować dzieci
do ruchu i by każdy z podopiecznych PoZdro! miał szansę odnaleźć w sobie pasję do sportu.
Jednak niedzielny Rajd Rowerowy PoZdro! to nie wyścig! To wypoczynek połączony z aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu, w imię zdrowego stylu życia i zapobiegania cukrzycy typu 2,
do której predestynuje m.in. zła dieta i brak aktywności fizycznej. To wspaniała okazja
do spędzenia wolnego czasu rodzinnie, w ciekawy sposób. Na pewno zabawa będzie
niezwykle udana!
Lublin jest jednym z 4 polskich miast, w których prowadzony jest Program PoZdro!, Fundacji Medicover. Pozostałe lokalizacje, to: Wrocław, Warszawa, Gdynia, a także 5 gmin województwa lubelskiego oraz gmina Kosakowo (województwo pomorskie).
Rajd Rowerowy PoZdro! 17.09.2017 – informacje organizacyjne:
• Rajd rowerowy (grupa zamknięta – przeznaczony TYLKO dla uczestników Programu PoZdro!, Fundacji Medicover w Lublinie) wyrusza 17 września 2017r., zbiórka o godzinie 10.00, odbędzie się niezależnie od pogody
• Szacowany czas przejazdu: ok. 3 godziny, trasa wiedzie wokół Zalewu Zemborzyckiego
• Miejsce zbiórki: Lublin, Parking Stadionu Arena Lublin
• Wszystkim uczestnikom, którzy nie posiadają własnych rowerów, zapewniamy bezpłatny sprzęt
• Udział w zajęciach jest bezpłatny
Więcej informacji o Programie PoZdro! na stronie internetowej i Facebooku:
www.pozdro.pl
www.facebook.com/ProgramPoZdro/
O Programie PoZdro!
Międzynarodowa Organizacja Zdrowia mówi o dwóch chorobach niezakaźnych noszących cechy epidemii naszych czasów: cukrzycy typu 2 oraz otyłości. W odpowiedzi na tak dramatyczne perspektywy Fundacja Medicover od 2014 roku prowadzi kompleksowy system działań, który wspiera samorządową i szkolną politykę zdrowotną w zakresie przeciwdziałania cukrzycy typu 2 i innym chorobom cywilizacyjnym u młodzieży oraz rozpowszechniania zdrowego stylu życia. Program PoZdro! stworzony został by powstrzymać w Polsce epidemię cukrzycy typ 2. Choroby, która
gdy się rozwija nie boli, a bolą dopiero konsekwencje w postaci niewydolności nerek, chorób serca lub nawet amputacji stopy cukrzycowej. W 90% przypadków można jej zapobiec poprzez odpowiednią dietę i ruch. PoZdro! podpowiada
jak wprowadzić zdrowe nawyki w codziennym życiu wśród młodzieży i w ich rodzinach, by zminimalizować zagrożenie zachorowania. Uświadamia o zagrożeniu, bada zjawiska nadwagi i otyłości wśród młodzieży w Polsce i im zapobiega, dążąc do poprawy stanu zdrowia dzieci i polskiego społeczeństwa.
Fundacja pracuje nad tym przy pomocy trzech elementów. Pierwszy polega na przeprowadzeniu na terenie szkół (dotychczas-szkół gimnazjalnych, od roku szkolnego 2017/2018 – szkół podstawowych) dobrowolnych, bezpłatnych
i nieinwazyjnych, około 20-minutowych badań przesiewowych: m.in. oceny ostrości widzenia, oceny postawy ciała, sprawności krążeniowo-oddechowej, masy i składu ciała, co poprzedza informacja skierowana do rodziców
(np. podczas wywiadówek). Drugim elementem Programu jest edukacja młodzieży poprzez innowacyjne
Lekcje Multimedialne PoZdro! dostępne dla każdej chętnej placówki gimnazjalnej w Polsce. Ideą pakietu jest włączanie środowiska szkolnego w promocję zdrowego stylu życia, akcentowanie roli sportu i właściwej diety. Dodatkowo,
w ramach Programu przeprowadza się szkolenia w placówkach edukacyjnych, dotyczących kształtowania i realizacji polityki zdrowotnej na terenie szkół poprzez wykłady skierowane do nauczycieli oraz dostarczenie odpowiednich narzędzi służących edukacji zdrowotnej. W ramach trzeciego elementu programu dzieci z czynnikami ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz ich rodziny obejmowane są dwuletnią opieką indywidualną czterech specjalistów: lekarza, dietetyka, psychologa, specjalisty aktywności fizycznej. Do tej pory uczestnicy PoZdro! odbyli już ponad 32 800 indywidualnych wizyt tego typu! W ramach Programu przeprowadzane są także warsztaty edukacyjne dla całych rodzin. Dostępny jest również bezpłatny Poradnik PoZdro! – kompendium wiedzy na temat zdrowego trybu życia. Poradnik można pobrać ze strony internetowej Programu PoZdro!
PoZdro! jest jednym z największych programów w Europie, jeżeli chodzi o planowaną ilość przebadanych dzieci.
Do tej pory, w ramach Programu PoZdro! przebadanych zostało ponad 20 000 uczniów w czterech miastach objętych inicjatywą: Lublinie, Wrocławiu, Warszawie, Gdyni, a także gminie Kosakowo (województwo pomorskie) i 5 gminach województwa lubelskiego. W grupie ryzyka chorób cywilizacyjnych znalazło się ponad 2960 nastolatków. Organizatorzy chcą przebadać w ciągu pięciu lat 30 tysięcy uczniów pod kątem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2,
a dzięki Lekcjom Multimedialnym PoZdro! – z prozdrowotnym przekazem – dotarli już do kolejnych 40 tys. Rezultat, jaki organizatorzy chcą osiągnąć po zakończeniu programu to około półtora tysiąca osób, które wyjdą z grupy ryzyka zachorowania. Od 2016 roku Program PoZdro! rozwija analogiczne działania w Rumunii, pod lokalną nazwą InCerc!
Fundacja Medicover realizuje program PoZdro! z własnych środków, pochodzących z grantu uzyskanego od założycieli
i właścicieli firmy Medicover – Fundacji Szwedzkiej Rodziny Jochnick’ów o nazwie J&C af Jochnick Foundation.
Program powstał w oparciu o najlepsze krajowe i międzynarodowe wzorce, które uwzględniają skuteczne narzędzia zdrowia publicznego stosowane w promocji zdrowia i w tzw. medycynie behawioralnej. Program cechuje solidne opracowanie i wsparcie merytoryczne: Rada Naukowa Programu PoZdro! złożona jest z wybitnych ekspertów
i autorytetów medycznych, a tworzą ją: Dr n. med. Piotr Soszyński, Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Myśliwiec,
Dr hab. n. med., prof. nadzw. Leszek Czupryniak, Dr n. med. Tomasz Anyszek, Dr n.med. Michał Brzeziński,
Prof. Per-Olof Berggren. Radę Konsultacyjną PoZdro! tworzą: Dr n. med. Monika Lech, Dr n. med. Jacek Walewski oraz Dr n. o zdrowiu Marek Jankowski. Patronat honorowy nad Ogólnopolskim Programem Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro! pełnią: Minister Edukacji Narodowej, Minister Zdrowia.
O Fundacji Medicover
Fundacja Medicover została powołana przez Grupę Medicover w 2007 roku. Głównymi zadaniami Fundacji są: szerzenie wiedzy na temat zdrowego i bezpiecznego trybu życia, propagowanie profilaktyki oraz prawidłowej diagnostyki oraz kształtowanie społecznej świadomości dotyczącej konieczności świadczenia profesjonalnych usług medycznych. W oparciu o wiedzę i doświadczenie z zakresu medycyny, działalność Fundacji Medicover koncentruje się na edukowaniu, wspieraniu społeczności lokalnych oraz tworzeniu programów, które w sposób pośredni lub bezpośredni przyczyniają się do polepszenia stanu zdrowia i świadomości społeczeństwa. Poza organizacją Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro!, Fundacja wspiera także m.in. Interwencyjny Ośrodek Preadopcyjny w Otwocku oraz ośrodek „Ufność” w Częstochowie. W ramach wolontariatu pracowniczego prowadzone są projekty takie jak m.in.: Medicover Runners, czy, już od pięciu lat, coroczny Rajd Rowerowy „Razem przeciwko cukrzycy typu 2”. Od 2016 roku Fundacja Medicover odpowiada również za organizację Queen Silvia Nursing Award (Nagroda Pielęgniarska Królowej Sylwii) – w ramach tego konkursu studenci pielęgniarstwa mają za zadanie opracować i przedstawić pomysły na usprawnienie opieki nad osobami starszymi.
Kontakt dla mediów:
Specjalista ds. komunikacji Fundacji Medicover